Dayanın! Az kaldı…/ KARPUZ GELİYOOORRR !!!



Mayısın daha ilk haftasında hatta Nisanda hemen büyük Grossmarketlerde ve sokaklarda, kamyonet kasalarında görmeye başlarız karpuzları. Hemen bir coşarız, bir heyecan başlar.
Kafalar karışır, sağdan soldan fikirler gelir, tecrübeler aktarılır;
– yok efendim İran karpuzu,
– yok kabak çıkma riski var şu an alınmaz,
– basmışlardır hormonu,
– yok efendim düzen bozuldu  vs vs. diye uzar da gider.

Kararsız kalır, biraz daha bekleriz mecburen. Bu şekilde çok da iyi ederiz aslında. Karpuza detaylıca bakarsak, asıl verimli zamanının ve mükemmel olgunluktaki karpuzun Haziranın ilk on günü ve Temmuz, Ağustos aylarında olduğu saptanmıştır. Bu bolluk Eylül sonuna kadar da  sürer. Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri şüphesiz karpuz yemektir. Latince ismi Citrullus Vulgaris olan karpuz, esasen kabakgillerdendir. Anayurdu Afrika’nın tropikal bölgeleridir. Mısırdaki antik kalıntılardaki duvar resimlerinde karpuz resmedilmiştir. Daha sonra ticari gemilerle Akdeniz ülkelerine yayılmış olduğu biliniyor. Bugün Dünya’da yaklaşık 500 çeşit karpuz yetişmektedir. Bunlar kabuğunun, çekirdeklerinin biçimine, rengine ve ağırlığına göre farklılık göstermektedir.

Peki tatlı ve sulu, olgun bir karpuz seçmek için hangi detaylara dikkat etmeliyiz ?

  1. Kabuğunun rengi parlak değil aksine mat olmasına,
  2. Tırnağınızla kabuğunu hafifçe kazıdığınızda yeşil kısımın kolayca çıkmasına,
  3. Şeklinin simetrik olmasına,
  4. Toprağa oturan kısmının renginin açık sarı olmasına, bu kısımların beyaz veya yeşil olmamasına,
  5. Satışta olan olgun bir karpuz normal sıcaklığında tutuluyor olmasına. (Evinizde kesim işlemi yaptıktan sonra buzdolabında 1 hafta süreyle saklanabilir)
  6. Eğer kesmece karpuz alıyorsanız iç rengi parlak kırmızı, çekirdeklerinin de koyu kahverengi veya siyah renkte olmasına özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. Çekirdeksiz karpuz alıyorsanız dikkat edin. Çünkü çok fazla beyaz çekirdek karpuzun olgunlaşmadan toplandığını gösterir.

Karpuz bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerir. İçerdiği yüksek potasyum kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenler ve bağırsak kanserini önlemede de rol oynar. Karpuz çekirdekleri de içinde bulunan Cucurbocitrin adlı madde ile kan basıncını düşürmeye ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur. Böbreklerdeki taş ve kum atımına yardımcı olur. İçerdiği aşırı sıvı nedeniyle idrar oluşumunu arttırır. Yağ ve kolestrol içermediğinden ve kalorisi de düşük olduğundan yaz aylarında yapılan diyetlerde özel bir yeri vardır. Unutkanlığı gideren bir özelliği vardır ve ayrıca kansere karşı en çok savaşan meyvedir.

Karpuz tarımı Dünya’da ve Türkiye’de oldukça büyük alanlara yayılmıştır. Tüm Dünya’daki karpuz üretiminin % 25 ini Türkiye karşılamaktadır.

Reklamlar