AŞURE TARİFİ

Şu an tam zamanı, nam-ı değer aşure ayı….
Hiç sevmem, hatta nefret ederim.
Ama evden büyük tepki var ‘Neden blog’da paylaş mıyorsun oğlum?’ diye.
Annecim, tadını bilmem, yemedim, etmedim, sevmiyorum vs. desem de olmadı. Koy şunu!! diye saldırıya uğrayınca ben de aldım koydum.
Konu komşudan, dağıttıklarımızdan, evde tabakları olup boş geri verilmez denilen tabaklara konup gönderilen ve karşı komşulardan, hısım akrabalardan, aniden evi basan arkadaşlardan falan tam puan almış bir aşure tarifi bu.
Her şeyden önce bizim yapıp yediğimiz, eşimin zamanı gelse de anneme yaptırsak dediği bir tarif.
Etrafımız ve  mutfaklarımız, artık fabrikalaşmış ve tadı kaçmış, eski lezzetini kaybetmiş ürünlerle dolmuş taşmışken (zerde bile toz hale gelmiş ve su ilave edip hazırlanıyorken) eşimin memleketi Çubuk’tan gelmiş buğdaylar, bahçeden kopartılmış enfes nar, hiç poşete girmemiş mis gibi ceviziçi ve Bursa’da çevre illerden alınmış organik kuru meyveler ………
Gerisi için söz bende ,top siz de.

Bir de derler ki;
Aşure evin bereketidir. Piştikten sonra dağıtılmak üzere kaselere paylaştırıldığında ilk kase dışarı verilmez, ev bereketli olsun diye evde bırakılır.

Malzemeleri ;(20 kişilik)
* 1,5 su bardağı buğday ( geceden üzerini 1 parmak geçecek kadar soğuk suda ıslatılmış)
* 1 su bardağı nohut ( geceden üzerini 1 parmak geçecek kadar soğuk suda ıslatılmış)
* 1 su bardağı kuru fasulye ( geceden üzerini 1 parmak geçecek kadar soğuk suda ıslatılmış)
* 1 su bardağı fındık
* 1 su bardağı kuru üzüm
* 6 adet kuru kayısı (küp küp doğranmış)

* 8 adet kuru incir (küp küp doğranmış)
* 2 su bardağı toz şeker
* 1 çorba kaşığı gül suyu
* 7-8 adet karanfil
* 2 çorba kaşığı portakal kabuğu ( küp kesilmiş ve birkaç kez kaynatılıp süzülerek acı suyu alınmış)
* 1 adet nar ( taneleri çıkartılmış)
* 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Yapılışı ;
– Geceden ıslatılmış nohut ve kuru fasulyenin sularını süzüp, yeni su ekleyerek ayrı ayrı tencerelerde haşlayın.(düdüklü kullanabilirsiniz)
– Yine geceden ıslatılmış olan buğdayı suyunu süzmeden (bozasını kaybetmemesi için) üzerine 8 bardak kadar daha su koyarak yumuşayana kadar haşlayın.
– Buğdaylar piştikçe su yavaş yavaş koyulaşacak ve kıvamlanacaktır.
– Buğdayın üzerine tencereye 2 bardak şekeri ilave edin.
-Yaklaşık 10 dk kadar daha kaynatın, süzülmüş olan kuru fasulye ve nohutu da ilave edin.
-Karanfilleri de ilave edin.
-Yaklaşık 10 dk daha kaynatın.
– Kaynama devam ederken kuru meyveleri (kayısı, incir, üzüm, portakal kabuğu) ilave edin. Fındığı da ilave edin.
– Bu malzemeleri de ilave ettikten sonra bir 10 dk daha kaynatın. Bozasına ve kıvamına göre istenilen koyuluğa ulaşınca gülsuyunu ilave edin.
– Karıştırıp ateşten alın.
– Sıcak sıcak kaselere paylaştırın.
– Üzerlerini ceviz ve nar serpiştirerek süsleyin.
– Oda sıcaklığında bekletip, buzdolabında soğutup servis edin.

Afiyet Olsun

BENZER YAZILAR ;

Profiterol

Krem Karamel

Kaymaklı Kabak Tatlısı

Vişneli Cheesecake

 

Reklamlar