ÇEŞME’DE KUMRU PARTİSİ

Çeşme Çeşme Çeşme bee!!!
Yıllık izin yazıları devam ediyor. Adres Çeşme. Sevgili dostlarımızla buluşacağız, çok heyecanlıyız.
Bir telefon;
– Oğlum Bulut, dışarıda kahvaltı mı edelim? Yoksa kumru partisi mi?
– Serkan senin ağzın ne söylüyor oğlum… Kumru partisi valla 🙂

Gerisini anlatmama gerek yok. Resimleri paylaşıyorum. İzmir’de evde bile kumru yapsanız asla raconunu bir kenara atamıyor, aman canım olduğu kadar bu da ev tipi işte diyemiyorsunuz. Hakkını vere vere yapıyorsunuz, tabii ki biraz da yapana bağlı.
İşte has Çeşmeli’den hakkını vere vere kumru show ve tarifi. Gramaj falan yazmıyorum. Kişi sayısı ve elinizdeki ekmeğin içine pay edeceğiniz kadar aşağıdaki malzemeleri kullanmanız yeterli. Gönlü zengin bol bol koyar fotoğraflardaki gibi 🙂

HAA!! Bir de mangal yakmanız gerekiyor.

Malzemeleri ;
* tire sucuğu
* eritmelik izmir tulum
* kişi sayısı kadar kumru ekmeği ( beyler 2’şer adet)
* salça (isteğe bağlı)
* salam
* margarin
* bol salatalık turşusu
* domates ( kabuksuz olarak ve dilimlenmiş)
* sosis
* sayas peyniri

Tabii ki kalabalık ortam bu malzemeler artıkça artar veya eksilebilir. Kim nasıl istiyorsa içerik değiştirilebilir.

Yapılışı ;
– Mangal taa en başından yakılır ve üzeri küllenip ateş uyumaya bırakılır.
– Yukarıdaki malzemeler ön hazırlık babında dilimlenir.

– Çeşme kumru fırınından kumru ekmekleri alınır.
– Bayanlardan birisine ekmekler kestirilir.

– Ekmekler mangalda ısıtılır ve kenara sıcak kalmaları için çekilir.

– Önce sosisler pişirilir ve ekmeklerin üzerine alınır.
– Sonra tire sucukları ve salamlar pişirilir.
– Malzemeler sıcakken üzerlerine peynirler bırakılır.



– Dilim domates konur ve yanında bol  turşu ile servis edilir.

Bu aşamadan sonra isteyen kumruyu açar salça sürer, sayas peyniri ekler, margarin sürer, hatta ketçap ve mayonez sıkan densizler bile olur.

Afiyet Olsun

İzmir’e yılda bir gelir olduk artık, malum işimiz başka şehirde. Kumru partisinde kumruları nasıl yaptık buradan hemen beş dakikada anlattık ama arkadaşımız bayağı emek ve zaman harcadı. Ama sevabı büyük oldu. Blogcu bir baba ve emzikli bir annenin kumru krizine kendi elleriyle mangal başında son verdi.
İzmir’deki dostlarımız mangal başındaki Serkan’a, ekmekleri dilimleyen Nuran’a, müthiş ön şarküreti hazırlığı ile Deniz’e, kumruları tabaklara koyan Oluş’a :), son dakikada gelip kumrusunu apar topar yiyen Hakan’a ve müthiş ev sahibesi güneşte kurutulmuş şeftali reçelinin yaratıcısı Leyla Teyze’mize buradan tekrar binlerce teşekkür, saygı ve selamlar..

Bursa’da İskenderler bizden….

Kumru da NE ??
Hüseyin Pekmen,Çeşme’nin meşhur kumrusunun mucididir.
Askerlik yaparken tanıştığı hamburger ve sandviç, Pekmen’in aklına bir Türk sandviçi yapmayı getirmiş.
O dönemde unutulmak üzere olan yöresel bir ekmeği odun ateşinde kızartıp içine Kars kaşarı ve sucuk koymuş. Ekmek İzmir’in meşhur kumru kuşuna benzediği için de adını ‘Kumru’ koymuş.

Ekmeğin püf noktası ;
*Ekmek kesinlikle katkı maddeleri içermiyor,
*Eski köylerde yapılan mayalama usulüyle hazırlanıyor,
*Hamur nohut ile mayalandırılıyor,
*Ekmek pekmez banyosu yapılarak susamlanıyor,
*Odun ateşinde pişiriliyor,

İyi Kumru nasıl olur?
*Türk damak tadına uygun olan ürünler tercih edilmelidir,
*İlk yapılan orjinal kumru sadece sucuk, kars kaşarı ve domates ile olanıdır,
*Müşteri sayısı ve talep arrtıkça zevklerde çeşitlerde değişkenlik gösterir olmuş,
*Tam karışık, Yengen, sayaslı vs gibi çeşitleri zamanla oluştu,
*Gerçek tire sucuğu kullanılması en büyük özelliğidir.

Reklamlar