BOYOZ NEREDESİN ?

Boyoz Boyoz Boyoz! Gerçekten bilmeyene anlatması o kadar zor ki! İzmirlilere İzmir’de yaşayanlara boyoz anlatılmaz zaten, İzmir dışındakilere de anlatılmaz yaşanır diyerek çıkmak istiyorum işin içinden aslında…
Boyoz inanılmaz nostaljik, köklü ve zahmetli, mükemmel bir hamur işidir. Börek gibi deyip çıkmayın işin içinden lütfen!!
Bu boyoz eğer börek olsa şu an her evde, her yerde, her ilde peynir ekmek gibi satılan ve envai çeşidi yapılan özelliğini yitirmiş, estetiğini ve tadını yitirmiş hatta ayağa düşmüş bir şey olur çıkardı. İzmir’le özdeşleşmiş ve taklit edilememiş bir şey bu boyoz. Nerede yersen ye, nereden alırsan al, nerede yaparsan yap İzmir’in deniz kokusu, sokak sesleri, vapur sirenleri ve çay kaşığı nağmeleriyle kendi havasında kendi topraklarında olmadan bir şey ifade etmez. Lastik çiğniyor gibi olursun.
Boyoz bayağı zahmetli ve zor bir hamur işidir. Bir top hamur yağ ile inceltilerek  neredeyse kopma noktasına gelene kadar sadece sallanarak açılır ve her açma evresi 1-2 saat dinlendirilerek yapılır. Sonra tavalara bohça şeklinde sarılarak yerleştirilir ve çok yüksek ateşte pişirilir. İspanyol kökenli, zamanında İzmir’e yerleşmiş yabancılar tarafından uzun yıllar yapılıp satılmıştır. Zaten ismi de oradan geliyor.
İlla ki İzmir’de yiyeceksin işte bunu. Hem de yanında haşlanmış soğuk yumurta ile. Tuz karabiber dökmen ve saman kağıt üzerinde yemen gerekir. Boyoz öyle bir şey ki her zaman her yerde ve her vesile ile yiyebilirsin. Aşağıda sayayım size bir kaç şekil, sayayım da anlayın raconunu, tarzını, özelliğini. O yüzden diyorum ne börek, ne atıştırmalık, ne kahvaltılık, ne öğünlük, ne sokak yemeği, ne ev yemeği.

Mesela;
-Boyoz yerken işe gidiyor olacaksın, hemen sokak gevrekçilerine sardıracaksın, patron gelmeden yiyeceksin,
-Vapurda olacaksın mesela, vapur düdüğü çalarken alıyor olacaksın apar topar,
-Kahvaltıda İzmir dışından misafirin olacak, bir heves sıcacık alacaksın mahalledeki gevrek fırınından,
-Okuldan çıkınca eve kadar bastırsın diye alacaksın,
-Akşam üzeri yoldan geçen amcadan alacaksın, karın evde yemek yaparsa yapsın bir tanecikden ne olacak diyeceksin,
-Annen komşuları gelirken sipariş edecek sana sabah sabah gidip alacaksın,
-Sabah saat 04:00’de Alsancak’ta bar çıkışında 4-5 kişi toplanıp atıştıracaksın,
-Pasaport’ta keyife gideceksin, çay ile beraber püfür püfür körfeze bakıp yiyeceksin,
-Sabah yolda giderken verip sağ sinyali inip alacaksın,
-Lisede olacaksın, okula kantine gelecek sıcak sıcak ilk tenefüste gidip alacaksın,
– Böyle 70-80 yaşlarında olacaksın, doktordan her şey yasaklı olacak , iş boyoza gelince s.tiir et bişey olmaz diyeceksin,
-Kahvaltıya gideceksin güzel mekanlara, boyoz var mı diye soracaksın, yoksa orayı bir kalemde silip atacaksın,
-Sabah erken saatlerde çıkar boyoz fırınlarda, çıkan fırını bileceksin, bazen psikopata bağlayıp gidip alacaksın,
-Gün içinde yemeği kaçıracaksın, öğün atlayacaksın mesela ve bir bankada işin olacak, bir bakacaksın boyoz var kurtarıcı,
-Evlatların boyoz diye yanıp tutuşacak başka illerde okurlarken, onlara alıp götüreceksin,
-Hastane önündesin zaten canın sıkkın, kantin üstüne üstüne gelecek, bileceksin ki kapıda boyozcu, gidip bir soluk alacaksın,
-İzmir’den kopup başka yerlerde yaşayacaksın, benim gibi bir blog kuracaksın ve aklına boyoz düşünce posaracaksın ve yeter artık deyip yazamayacaksın…

Reklamlar