KURUTULMUŞ PATLICAN DOLMASI

Malzemeleri ; (12-14 adet)
* 250-300 gr kıyma
* 10-15 diş sarımsak
* 1 tatlı kaşığı rende sarımsak
* 1 limon suyu
* 2 yemek kaşığı salça
* tuz
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* 2 yemek kaşığı sumak
* bir avuç pirinç
* bir avuç ince bulgur
* karabiber
* 1 yemek kaşığı pul biber
* 1 yemek kaşığı nar ekşisi
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* kurutulmuş patlıcan
(Bu ölçüler hemen hemen 12-14 adet arası orta boy kuru patlıcan için yeterli, ama siz 15-20 adet patlıcan yumuşatın ne de olsa kendi el ayarınız olacak, bu malzeme ile  daha fazla dolma çıkarmakta mümkün. Patlıcanları tam doldurmadan bir parmak boşluk kalacak şekilde sıkı doldurmamakta fayda var)

Yapılışı ;
– Bir tencereye su ve 2-3 kaşık sıvıyağ koyarak kaynatın.
– Patlıcanları ilave ederek bir taşım kaynatın. Daha sonra renkli suyu dökerek işlemi yeni su ile tekrar edin.
– Yeni su içinde yumuşayana kadar kaynatın.(daha sonra bir pişirme işlemi daha olacak onu da hesaplayarak kaynatın)

– Daha sonra kevgir ile alarak ılınmaya bırakın.
– Kaynama işlemi sırasında bir kase içerisinde kıymaya 1 yemek kaşığı salça, tuz, karabiber, nane, sumak, pirinç, bulgur, pul biber, nar ekşisi ilave ederek iyice karıştırın.

– Kıymanızı dolapta doldurma işlemine kadar bekletin.
– Patlıcanların içerisine bir kaç adet kıyılmış sarımsak koyun ve üzerlerini kıymalı harç ile doldurun.
– Bir tencere içine dik olarak dizin.
– Bir salata kasesinde diğer yemek kaşığı salçayı koyun, üzerine 1 limon suyu sıkın, sıvıyağı ve kuru nane koyun.Nar ekşisi ve rende sarımsak  ilave edin.
– Çırpma teli ile iyive çırpın ve patlıcanların içlerine de gelecek şekilde tencereye kaşık ile serpiştirin.
– Patlıcanları kapağı kapalı olarak kaynayana kadar yüksek ateşte daha sonra altını kısarak yaklaşık 40-50 dk kadar pişirin. (Bu süre patlıcanları kaynatmanıza göre biraz azalabilir veya artabilir.)

Afiyet Olsun

Reklamlar