İŞKEMBE ÇORBASI

Babamın en favori çorbasıdır işkembe çorbası. Hele davetlerde, özel günlerde falan olmazsa olmazıdır. Yeter ki bir gerekçe olsun… Yılbaşı için eğer misafir varsa hemen siz de patlatın, daha iki gün vaktiniz var önünüzde. İyi gider işkembe çorbası gece sonunda değil mi?
Milletin ağzındadır Hatay Abi çorba da yapmıştır kesin diye. Bir zamanlar dükkanda tabldot firması ile kavga edince mutfak bile kurmuştur babam. Harbi harbi çorbayı en kralından yapardı, hala da yapar evelallah !!

Son ziyaretinde anneme söyledim. ‘Babam gelince işkembe yaptıracağım valla’ diye. Annem de klasik anne ağzıyla; ‘Aman baban ne yapıyor ki sanki? Bütün işi bana yaptırıyor. Kendi doğruyor pişiriyor en son sirke sarımsak katıyor. Zaten çoğunu ben yapıyorum’ dedi.İyi o zaman dedik YAP bakalım…..

İşin raconu burdaymış zaten. İlla  benim babamın eli değecekmiş. İşkembe piştikten sonra soğutulacakmış, babamın ayağına salona özel sehpa-bıçak-ekmek tahtası-ayıklananlar için ayrı kap gidecekmiş. Babam sağa sola sataşa sataşa muhabbet içinde, birasını yudumlarken aşkla doğrayacakmış. Annem (hakkını yememek gerek) işkembeyi yaparken gelip karışacakmış. Gerçekten bizdeki işkembe çorbasının tadı, şanı, şöhreti ve bir türlü yeri doldurulamayışının sebebi buymuş.
Size yemin ederim babamım parmaklarından lezzet akar yemeklere….

Aşağıdaki tarif de bu tariftir. Sanmayın kötü oldu! Sadece biz o aurayı yaratamadık anlaşılan. Sanırım bu tadına varmak ile sevmek arasındaki ince çizgiydi. Yoksa işkembe lafını duyunca  ‘Eğer yaparsanız giderim evden Bulut!’ diyen ve ultimatomu veren karım hem de gebe gebe  gecenin bir yarısı içer miydi? 🙂

İşte Hatay Alhan’dan İşkembe Tarifi ve olmazsa olmazları;

– Sirke % 100 tariş cam şişe olacak ( yoksa yapmıyor adam kesinlikle),
– İşkembeyi kasap değil kendisi temizleyecek,
– Beyazlatmak için artık hileli olarak işkembe satılıyor der babam, o yüzden ak pak bembeyaz işkembe alınmayacak, almışsam geri götüreceğim demektir,
– Sarımsak havan içinde sadece tuz değil sirke ile dövülecek
– Normal bir tencerede uzun saatlerde pişmesi tercih sebebidir,
– Bütün gün ve hatta akşam dokunulmayacak,
– Gece sürpriz olarak veya sabah karşı içilecek,
– Ve tabii ki kafa kıyak olacak……..

işkembe çorbası

Malzemeleri ; (4-6 kişilik)
* 500 gr işkembe
* 10-15 diş sarımsak (dövülmüş)
* pul biber
* sirke
* yumurta
* 2,5 yemek kaşığı un
* tuz
* tereyağ

Yapılışı ;
– Bir düdüklü tencere içine işkembeyi koyun ve tencerenin yarısına kadar su koyun.
– İşkembeyi yaklaşık 2 saat kendi suyunda haşlayın.
– Daha sonra tencerede suyu bırakın ve işkembeyi soğumaya alın.
– İşkembe soğuduktan sonra istediğiniz boyutta doğrayın.
– Tekrar tenceredeki kendi suyuna geri atın.
– İşkembeyi yine ateşe koyun ve altını harlı açarak kaynatın.
– Kaynama başladıktan sonra bir kase içerisine bir yumurta sarısı kırın ve unu ilave edin.
– Kaynayan sudan da bir kepçe alarak azar azar ilave ederek çırpın.Ve meyaneyi hazırlayın.- – Meyaneyi kaynayan işkembeye kepçe ile karıştırak koyun. En son çorbadan bir kepçe daha alıp kasedeki meyaneyi tamamen çorbaya boşaltın.
– Çorbayı karıştırarak kaynatın ve tuzunu ayarlayın.
– Bir kase içerisine sarımsakları koyun ve sirke ile doldurun.
– Çorbaya bu karışımdan 2-3 kaşık ilave edin ve altını tamamen kısın.
– Sarımsak ve sirkeyi daha sonra masada servis etmek için ayırın.
– Çorba kısık ateşte 5-10 dk daha durduktan sonra ayrı bir tavada üzerine pulbiberli tereyağı yakın ve sıcak olarak servis edin.
– Üzerine ekstradan pul biber milletimin şiddetle tavsiyesidir.

Afiyet Olsun

Reklamlar