FÜME BALIK NEDİR ?

Dumanlanmış (füme) balık, kışın yaprağını döken sert ağaçların odun talaşı ile elde edilen dumanın içerisinde belirli teknikler ile tuzlanmış ve marine edilmiş taze balıkların bekletilmesi ile oluşturulmuş, extra lezzetlendirilmiş, aroma kazandırılmış ve saklama süreleri arttırılmış ürünlerdir.

Füme işlemi tüm deniz ürünlerinde uygulanabilir. Füme işleminde esas ilke; balığın içerdiği suyun bir miktarının uzaklaştırılması ve dumandaki bakteri öldüren maddelerin balığa geçmesini sağlayarak balıkta başka mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektir.
Dumanlama sıcak ve soğuk dumanlama olarak iki farklı şekilde uygulanır. Türk damak tadına uygunluğu bakımından sıcak dumanlama daha sık yapılan bir yöntem olarak bilinir. Sıcak dumanlama yapılmış olan balıklara genelde balık pastırması denildiği bilinmektedir.

Favori Fümeler;

* Alabalık Füme
* Somon Füme
* Uskumru Füme
* Ringa Füme